La fel ca in ceramica, prin prelucrarea utila si deopotriva, artistica a sticlei-dar dintr-o pasta care nu este precum lutul naturala, ci fabricata se satisfac aceleasi nevoi in forma precum:
Vase de sustinut, pastrat si transportat diverse lichide, preparate culinare;
Obiecte explicit decorative (boluri,vaze) combinate uneori cu metalul sau cu lemnul;
Cu exceptia obiectelor obtinute fie in serie, industrial, cu sabloane, fie liber, manual, prin jet de aer si cu cleste special, sticla este produsa prin laminare si in foi plane de cativa milimetri grosime, perfect netede sau cu un usor ornament in relief.
Sticla plana colorata (translucida) sau clara (transparenta) are 2 binecunoscute utilizari artistice:vitraliul sau picturi cu sticla si picturi de icoane pe sticle.
Daca pictura de icoane pe sticla fusese cel mai usor si mai ieftin mijloc de raspandire a iconografiei ortodoxe in mediile romanesti sarace si analfabete, vitrailul avea o alta misiune:filtrarea veritabila a luminii solare printr-un ecleraj conceput sa abata privirea de la uratenia lumii materiale, sa amplifice senzatia de mister, de inexplicabil.
Arta vitraliului s-a impus si din necesitatea de a asigura o stabilitate mai mare deschiderilor prin retele de plumb fixate in cadre metalice cu traverse, rectangulate in interiorul ferestrelor ogivale si concentrice la raza.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu